Viktigheten med vedlikeholdet av dine møbler

Viktigheten med vedlikeholdet av dine møbler

Skinnmøbler er i grunnen en evigvarende trend i hjemmet, men hvor lenge møbelet varer og hvor slitesterkt det vil være, kommer an på hva slags skinntype det er trukket med og hvor flink du er til vedlikehold.

Hårvoks og svette kan ødelegge skinnet

Det er flere ting du bør være obs på for å unngå at skinnmøblene dine blir ødelagt. Her handler det først og fremst om hvordan du pleier skinnet.

Manglende vedlikehold eller bruk av feil produkter til feil type skinn, er det som vanligvis ødelegger skinnet.

SVETTE FRA HUDEN: Monica Bruksås, salgssjef ved Leather Master AS, forteller at skinnmøbler slites ut blant annet på grunn av fett og svette fra vår egen hud. FOTO: Privat.

Monica Bruksås, salgssjef ved Leather Master AS, forteller også at for lite rengjøring og impregnering vil gjøre at skinnet brytes ned raskere.

Fett og svette fra kroppen vår bryter ned skinnoverflatene. Dette skjer som regel først på armlene og nakkepute som er i kontakt med huden. Også hårvoks kan ødelegge skinnet. Skinnet fungerer som en svamp som trekker til seg fett dersom det ikke impregneres ofte nok, sier hun.

Ifølge Bruksås vil skinnet kunne være et levelig område for bakterier, slik at det lett kan oppstå krakkeleringer og forråtnelse her.

Når du impregnerer skinnet, er det heller ikke ett fett hva slags type impregnering du bruker.

Bruksås anbefaler å bruke så lite væske som mulig, men i stedet et mildt rensemiddel egnet for skinn som skummer. Og for all del ikke bruk oppvaskmidler som Zalo!

Oppvaskmidler er det bare å styre unna. Skinnhud i dag kontra varianten før i tiden er to vidt forskjellige typer. Før kunne man bruke tunge kjemikalier som salmiakk. Men i dag stiller myndigheten strenge miljøkrav til dette, og derfor er også skinnet mer ømfintlig, noe som igjen gjør at man må bruke mildere rengjøring. Og da er det altså veldig viktig å bruke egnet produkt, sier Bruksås videre.

Det lureste er å høre med butikken du kjøper skinnmøblene av om hva som er riktig måte å vedlikeholde skinnet på.

De fleste butikker har brosjyrer med informasjon om dette. Forbrukerne er godt beskyttet av Forbrukerloven i fem år, men da er det viktig å huske på at man må behandle skinnet som anbefalt, sier hun.

Bruksås understreker at du ved siden av impregnering også må gjøre enkle ting som å støvsuge bort smuler og sandkorn som kan lage skader i overflaten.

Dette kan du fikse selv
Så lenge ikke skaden er for omfattende, er det ifølge Bruksås flere ting du kan reparere selv. Her er hennes tips:
  • Har det kommet en rift i skinnet, kan du lime dette sammen langs og under riften med en skinnlim. Det er viktig at det er skinnlim sånn at området på skinnmøbelet er fleksibel etterpå. Skinnlim holder veldig sterk og er tøyelig slik at ikke riften går opp igjen.
  • Har du fått tusj, pennestrek eller striper i skinnet, kan du kjøpe en skinnkrem eller lakk og lakke over dette. Da vil strekene forsvinne i løpet av dagen. Men her er det viktig at du bruker identisk farge på lakken som på skinnet. Det er smart å ta et bilde eller ha med en prøve til butikken eller verkstedet slik at de der kan blande en identisk farge til ditt bruk.
  • Har du fått neglelakk på et lite område, kan du bruke neglelakkfjerner som ikke inneholder olje. Men det er likevel en viss fare for at dette kan skade skinnet.
  • Har du fått tyggis på skinnmøbelet, kan du enkelt fikse dette ved å legge på en ispose med et kjøkkenhåndkle under på tyggisen. Frys ned tyggisen, og deretter føner du området med hårføner. Bruk svak varme, ellers krymper skinnet! Når du har varmet opp området, kan du legge en vanlig bordtape over tyggisen og dra den forsiktig av litt og litt til tyggisen er borte. Dette fungerer også på tekstil.

skroll til toppen